"By pokarm był lekiem, a lek pokarmem"
Hipokrates
W bliskim sąsiedztwie naszej zagrody znajduje się pasieka Państwa Agaty i Przemysława Kundzicz. Polecane miody są wyjątkowe, to skarb prosto z lasu otulonego Parkiem Narodowym Gór Stołowych. Pracujące pszczoły nie mają kontaktu z polami uprawnymi, a tym samym z pestycydami używanymi w rolnictwie. Miód jest wolny od zanieczyszczeń, pachnie i smakuje lasem.
Studzienno 9A
tel. 510 735 627, 74 868 10 71
Polecamy wszystkim naszym gosciom skosztowania produktów z koziego mleka tzn róznorodnych serów,jogurtów itd, które tworzą z pasją w niedalekim sąsiedztwie gospodarze z ,,Koziej Górki,,. O walorach koziego mleka mozna mówic godzinami, ajest nim bogactwo wartości odżywczych i wapnia
Kozie mleko i jego przetwory zawierają poza witaminą A, pięć razy więcej, niż mleko krowie, kwasu orotowego, czyli inaczej witaminy B13 odpowiedzialnej za budowę komórek w młodych organizmach, a u starszych osób wspomagającej regenerację tkanek. W wyrobach z koziego mleka zawarte są również witaminy D, E, B1, B2, PP oraz bardzo ważny dla młodych kobiet kwas foliowy. Nie możemy również zapomnieć o solach mineralnych. Kozie sery są najbogatszym źródłem wapnia pośród produktów spożywczych. Spożycie 10 dag pełnotłustego sera koziego pokrywa w pełni dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten składnik, znajdziecie w nich także fosfor, potas oraz duże zasoby żelaza, co szczególnie jest istotne dla osób cierpiących na anemię.
Doskonały zamiennik mleka krowiego
Spożywając mleko krowie, wielokrotnie borykacie się z przypadkami złego wchłaniania, zaburzeń trawienia, zespołu nietolerancji białek mleka krowiego i alergii pokarmowych. W takim wypadku warto sięgnąć po mleko kozie, które stanowi dla niego znakomity substytut i jednocześnie istotny element w profilaktyce astmy, a nawet chorób nowotworowych.
Kozie mleko jest lekkostrawne
Niezaprzeczalnym atutem mleka, a co za tym idzie przetworów koziego pochodzenia, jest fakt, że kuleczki tłuszczu w nim zawarte są mniejsze niż w mleku krowim, co ułatwia działanie enzymów i dobroczynnie wpływa na trawienie. Badania wykazują, że mleko kozie może zostać strawione przez organizm nawet w ciągu 20 minut, podczas gdy na ten sam proces wobec mleka krowiego potrzebuje aż od 2 do 4 godzin.
Brak metali ciężkich
bardzo szczególną cechą mleka koziego oraz jego przetworów jest to, że w ich składzie w ogóle nie występują metale ciężkie. koza okazuje się być jedynym przeżuwaczem, który skutecznie filtruje oraz izoluje wszystkie zanieczyszczenia tego typu, pozbywając się ich z organizmu.
Kozy to wyjątkowo czyste zwierzęta, co automatycznie przekłada się na stopień zanieczyszczenia mleka. Mleko współcześnie żyjących krów zawiera około 400% więcej pestycydów. To naprawdę przemawia do wyobraźni, szczególnie w przypadku kobiet, które karmią piersią.